04 jul 2019

Det skal du være opmærksom på ved afbetalingsordninger

Sparetips

Afbetalingsordninger er kommet for at blive, og du kan nu købe alt lige fra din næste lænestol, mobil eller køkkenmaskine via afbetaling. Der er stort set ikke det, du ikke kan købe på afbetaling. Men, hvad skal du være opmærksom på ved afbetalingsordninger? Det giver vi dig et overblik over i indlægget her.

Hvad er en afbetalingsordning?

Først og fremmest er det vigtigt at få fastlagt, hvad en afbetalingsordning egentligt er. Helt grundlæggende betyder afbetaling, at du deler en gæld op i mindre dele – og det er det, det er, hvis du f.eks. køber en ny mobiltelefon på afbetaling.

Ved en afbetalingsordning behøver du ikke lægge hele beløbet ved købet. Du kan i stedet vælge at betale beløbet af over 12 måneder. Selvom det lyder smart, kan det blive en dyr affære for dig, hvis du ikke er opmærksom.  

Hvad skal du være opmærksom på?

Når du skal købe en eller flere varer på afbetaling, er det vigtigt, at du sætter dig ned og kigger på betingelserne for tilbagebetalingen. Det kan nemlig blive en ret dyr fornøjelse for dig, hvis ikke du gør det. Når du skal indgå i en afbetalingsordning skal du derfor være opmærksom på følgende:

  • Gebyrer. Der vil som regel altid være en eller anden form for gebyr ved oprettelsen af afbetalingsordningen. 
  • Renter. Denne er især vigtig at tjekke op på, da den har stor betydning for, hvor meget du kommer til at betale for at have afbetalingsordningen. Sørg for at finde en afbetalingsordning med så lav en rente som overhovedet muligt, så du ikke ender med at betale mere for produktet og lånet end højst nødvendigt.
  • Løbetiden. Dette er vigtigt at kigge på i forhold til dit månedlige rådighedsbeløb. Jo kortere løbetiden på afbetalingsordningen er, jo højere et beløb skal du betale hver måned. Sørg for at være realistisk i forhold til din økonomi, så du ikke kommer til at sidde alt for stramt i det økonomisk.

Husk også på at du bliver bundet økonomisk ved at indgå en afbetalingsordning, da du skal sætte et vidst beløb af til afbetalingen i x antal måneder. Så hvis du køber en ny mobil, er det en god ide ikke at lade lånet løbe over alt for lang tid, da du ellers risikerer, at du når at få en ny mobiltelefon, inden den er betalt af.

Hvor kan du få en oversigt over steder, hvor du kan købe på afbetaling?

Hvis du allerede nu ved, at du står og mangler en eller flere ting, som du er nødt til at betale af via en afbetalingsordning, og gerne vil have en oversigt over forhandlere, der tilbyder afbetaling, kan du tjekke siden digitalafbetaling.dk. De har lavet en fin oversigt over, hvilke forhandlere, der tilbyder køb på afbetaling.